Az alsó végtag, a láb érszűkületének leggyakoribb tünetei

Görcsös izomfájdalom

A lábban jelentkező görcsös izomfájdalom a legjellemzőbb tünet. Terhelésre – pl. gyaloglás, lépcsőzés – jelentkező feszítő vagy görcsös fájdalom, mely az elzáródás-szűkület helyétől függően combtájékon vagy a lábikrában jelentkezik, és pihenésre múlik. / claudikatio intermttens/ Kezdetben e tünet csak nagyobb megterheléskor – hosszabb gyaloglásnál, sietős séta, emelkedőn gyaloglásnál – jelentkezik. Később, az érszűkület előrehaladtával a fájdalom nélkül megtett távolság egyre csökken. Mozgásszervi betegségek gyakran egészen hasonló tünetekkel járnak, emiatt egy már meglevő reumatológiai betegség késleltetheti a diagnózist.

Érszűkület fájó láb

Végtagi fekély

A lábakon, mind a kezeken akár traumára akár anélkül kialakuló nem vagy nem megfelelően gyógyuló sebek, fekélyek súlyos tünetet jelentenek, és érszűkület irányában azonnali kivizsgálást indokolnak, különösen dohányosokban, cukorbetegekben, vagy, akiknek a fekély megjelenését megelőzően már voltak járáskor jelentkező lábikra fájdalmai.

Hideg végtagok

főképpen a kis erek keringési zavara esetén léphet fel ez a tünet. Az elégtelen kiskeringésre utaló jel lehet a kezek, lábfejek hűvössége. A hidegség érzés, a zsibbadás mellett azonban gyakori tünete a cukorbetegség szövődményeként fellépő idegi károsodásnak, a polineuropátiának is.

Érszűkületes, fekélyes, sebes láb

A nyaki érszűkület leggyakoribb tünetei

Idegrendszeri tünetek

A nyaki verőér szűkület  idegrendszeri tüneteket okozhat. A betegség I. stadiumában tünetek még nem jelentkeznek, azonban ultrahang vagy CT vizsgálat súlyos, akár 90%-os szűkületet is mutathat. A kezelés ebben a stadiumban többnyire indokolt, gyógyszeres kezelés nélkülözhetetlen.

Agyi érszűkület

II.a stadiumban átmeneti agyi keringészavar ( transiens ischaemias attack  röviden TIA ) alakul ki.  Legtöbbször a beteg kórházba kerül, a vizsgálatok során derül ki, hogy súlyos agyi érszűkület áll a megbetegedés hátterében. Ilyen esetben szinte mindig műtét indokolt.

STROKE

II.b stadiumban már stroke ( féloldali bénulás, izomerő csökkenés) alakul ki  A tünetek súlyossága alapján van lehetsőség műtétet végezni.

Definitív stroke állapotában műtét nem végzendő, később, a beteg állapotának javulása esetén erre azonban lehetőség adódhat.

cache_3930123904
stroke